• 0 (342) 369 60 65 Dahili: 3200

Fakültemizde İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, 2011-2012 Güz döneminde eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Anabilim dalı içerisinde üç bilim dalı mevcuttur. Anabilim dalımızda dört öğretim üyesi ve bir araştırma görevlisi görev yapmaktadır.

İslam Tarihi ve Sanatları, bin dört yüz yıllık İslam tarihini, medeniyetini, sanat ve edebiyatıyla konu edinen bir bilim alanıdır. İslam’ın doğuşundan günümüze kadar, Müslümanların gerçekleştirmiş oldukları kültürel, sosyal, siyasi, ekonomik ve dinî faaliyetleri sebep-sonuç ilişkisi içerisinde incelemektedir. Hz. Peygamber dönemiyle beraber Dört Halife, Emevî ve Abbâsî dönemlerini, Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukları ve Osmanlı dönemlerini kapsamaktadır.

Anabilim dalının amacı; tarihî kaynaklara ulaşılması, elde edilen verilerin tarihin şartları çerçevesinde değerlendirilmesi, güvenilir tarihî bilgilerden hareketle, tarafsız ve bütüncül bir tarih anlayışının inşasına katkıda bulunulmasıdır.

 

Bölümdeki ana bilim dalları şu şekildedir:

İslam Tarihi:

İslam tarihçiliğinin başlangıcı, kaynakları, Hz. Peygamber ve Hulefâ-yı Râşidîn dönemi, tarih boyunca İslam coğrafyasının çeşitli bölgelerinde kurulmuş olan Müslüman-Türk devletlerinin teşkilatları, kültür ve medeniyetleri incelenir.

Türk İslam Sanatları Tarihi:

Türklerin İslam’ı kabulünden günümüze kadar plastik sanatlar alanında ortaya koydukları eserler, klasik mirasın modern Türk ve dünya sanatı açısından anlamı, Türk-İslam coğrafyasına yayılmış belli başlı mimari abideler, hüsn-i hat, tezhib, ebru, cilt vb. tezyinî sanatlar devir ve bölgelere göre kronolojik olarak ele alınmaktadır.

Türk İslam Edebiyatı:

Türklerin Müslüman olmalarından günümüze kadar yaşamış belli başlı edebiyatçılar, bunların kaleme aldıkları önemli eserler, metin inceleme ve şerhi, “Osmanlı Türkçesi” ele alınan belli başlı konular arasındadır.

Türk Din Musikisi:

Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı, İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümü altında faaliyet yapan bir Anabilim Dalıdır. İlâhiyat Fakültesinden mezun olan öğrencilerin meslekî mûsikî bilgilerini ve uygulamalarını akademik düzeyde geliştirmeyi esas almaktadır. Müzikle ilgili terimleri öğretmeye, müzik literatürünü tanımaya yarayan bu Anabilim Dalı yardımıyla, dinî müzik eğitimi içerisinde geçen bütün yerli ve yabancı kelimelere ve kavramlara karşı öğrencileri bilgi sahibi yapmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ritm hakkında bilgi vermek, özellikle dinî mûsikîde kullanılan usûllerin icrâsı hakkında bilgi ve uygulama yaptırmaktır. Türk Musikîsi içerisinde dinî mûsikînin icrâ ve yorumu apayrı bir tavır gerektirmektedir. Bu tavrı nazarî ve uygulamalı olarak bu Anabilim Dalı altındaki derslerde icrâ ederek ve öğrenciye uygulama yaptırarak öğretilmektedir. Mûsikî tarihimizin bin yılı aşkın bir mâzisi vardır. Tarih içerisinde, Türk Din Mûsikîsi alanında çok dehâlar gelip geçmiş ve yüzlerce eser bırakmışlardır. Bu derslerde Türk Mûsikîsinin tarihi gelişimi yanında sözü edilen dehâların hayatları ve eserleri de incelenmektedir.

 

İSLAM TARİHİ ve SANATLARI