• 0 (342) 369 60 65 Dahili: 3200

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

SINAV KURALLARI UYGULAMA ESASLARI

 

          (ÖĞRENCİLER)

 

  1. Sınav başlamadan önce çanta, kitap, ders notları, mont veya kişisel eşyalar askıya, cam kenarına, kürsüye veya sınav görevlisi tarafından uygun görülen bir noktaya bırakılmalıdır.
  2. Öğrencilerin sınava girebilmeleri için yanlarında GAÜN İlahiyat Fakültesi Öğrenci Kimlik Kartı veya Öğrenci Belgelerini bulundurmaları gerekir.
  3. Cep telefonu, akıllı saat, tablet vb. cihazlar sınav esnasında kesinlikle kapalı tutulmalıdır. Bu cihazlar kürsü veya ön boş masalardan birine bırakılmalıdır. Sınav sırasında cihazlarla herhangi bir şekilde ilgilenen öğrenciye kopya muamelesi yapılır.
  4. Öğrenci, sınavda kendine ait malzemeleri kullanmak zorundadır. Kalem, silgi ve benzeri araç ve gereçlerin başka bir öğrenci ile paylaşılması yasaktır.
  5. Gözetmen, sınavın sorunsuz bir biçimde yürütülmesinden sorumludur ve bu konuda tam yetkilidir. Öğrenciler sınav görevlilerinin her türlü uyarısına uymak zorundadır.
  6. Öğrenci oturduğu sırada, duvarda ve benzeri alanlarda yazılı olabilecek ders notlarından kendisi yazmamış olsa bile sorumlu olup ilgili gözetmene bildirmeli ve silmelidir.
  7. Sınav düzenini bozacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak ve rahatsız edecek davranışlarda bulunanlar hakkında sınav gözetmenlerince işlem yapılır.
  8. Sınav evrakı dağıtılmaya başlandığı andan itibaren sınav kuralları uygulanır. Bu andan itibaren öğrencilerin kendi aralarında konuşmaları ve görevlilere soruların cevapları ile ilgili soru sormaları yasaktır.
  9. Sınav kâğıdına gereken bilgilerini doğru bir şekilde doldurmayan ve yoklama tutanağına imza atmayan öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacaktır. Tutanakta imzası bulunanlar sınav kâğıdını teslim etmekle yükümlüdür.
  10. Sınavlarda kopya çekmek ve kopya çekmeye yardım etmek bir disiplin suçudur. Sınav görevlileri bu suçun tespitine karar verme yetkisine sahiptir.
  11. Öğrenci, sınavın ilk 15 dakikasından sonra sınava giremez. En az 15 dakika geçmeden, yoklama işlemi tamamlanmadan ve sınav görevlisinden izin almadan salondan çıkamaz. Sınav süresi boyunca herhangi bir sebeple dışarı çıkıp tekrar sınav salonuna giremez.
  12. Sınav salonunu terk eden öğrencilerin sınav bitimine kadar sınav salonu önünde toplanmaları, sınav soruları ile ilgili yorum yapmaları yasaktır.

 

(ÖĞRETİM ELEMANLARI)

  1. Dersin öğretim elamanı, sınavdan 15 dakika önce (kendi odasında) sınav evraklarını ilgili gözetmenlere teslim etmelidir.
  2. Dersin öğretim elamanı, öğrencilerin sınavla ilgili sorularının cevaplanabilmesi, sınav esnasında oluşabilecek sorunların giderilmesi ve sınav sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi açısından, sınav salonlarını en az bir defa ziyaret etmelidir.
  3. Gözetmen, sınav başlamadan en az 10 dakika önce sınav salonunda hazır bulunmalı ve sıraları kontrol etmelidir. Sınavdan önce salona oturmuş öğrenciler varsa olası bir kopya girişimine karşı bu öğrencilerin yerlerini değiştirmelidir.
  4. Gözetmen, atanmış görevinin günü ve saatinde hazır bulunmak zorundadır. Değişiklik söz konusu ise idareyi ve dersin öğretim elemanını bilgilendirmek zorundadır.
  5. Gözetmen, sınav boyunca sessiz bir şekilde sınıfta dolaşmalı ve muhtemel olumsuzlukları takibe almalıdır.
  6. Gözetmen, sınav süresince cep telefonunu sessiz konumunda tutmalı, sınav salonunda sınavla ilgili zorunlu haller dışında telefon konuşması yapmamalıdır. Ayrıca sınav boyunca gözetmenlerin bir araya toplanıp sohbet etmeleri yasaktır.
  7. Gözetmenlerin yanlarında ders notu, makale vb. getirip sınav esnasında okumaları yasaktır. Bunun yanında herhangi bir sebeple kısa süreli de olsa sınav salonlarını terk edemezler.
  8. Herhangi bir kopya işleminin idareye bildirilmesini sağlamak için dersin sorumlu öğretim elamanı ile birlikte hareket etmeli ve kopya tutanağı idareye bildirilmelidir.
  9. Sınavda kopya çekilmiş ise, gözetmen kopya tutanağı hazırlamalıdır. Kopya tutanağında sınavın adı, başlangıç saati, sınav salonu, sınavın klasik veya test olduğu, soru kâğıdı ve cevap kâğıdının ayrı olup olmadığı, kopya işleminin gerçekleştiği saati, kopya çekmenin niteliği (sağa sola veya öne arkaya bakarak, konuşarak, yazılı bir materyalden bakarak vb.) belirtilmeli, varsa kopya materyalleri de tutanağa eklenmelidir. Tutanakta, gözetmenin kopya işlemine müdahalede bulunmasından sonra öğrencinin sınav düzenini bozucu davranışlarının olup olmadığına ilişkin bilgiler de yer almalıdır.
  10. Gözetmen, sınav sonunda sınav evrakını saymak, kontrol etmek ve sınava giren/girmeyen öğrenci sayısını yazmak zorundadır. Ayrıca sınav yoklama kâğıdını da imzalayarak bu kâğıtla birlikte sınav evrakını (soru ve cevap kâğıtlarını) tam olarak dersin öğretim elamanına teslim etmelidir.