MEB Bakan Müşaviri Dr. Necdet Subaşı tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişme Konferansı verildi.
GAÜN İlahiyat Fakültesi ile Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından düzenlenen konferansta, Dr. Subaşı, toplumsal değişmenin sürekli olarak karşı karşıya geldiğimiz bir durum olduğunu belirterek, “Hayat değişiyor, hayata bağlı olarak insan değişiyor. İnsan hayat ilişkisi dine de bir takım müdahalelerde bulunuyor. Bu değişiklik hepimizde bir kargaşa yaratıyor. Değişmekten korkuyoruz. Çünkü geleceğin nasıl inşia edileceği konusunda tedirginliklerimiz, belirsizlikler var. Bu belirsizlikleri de ancak sosyal bilimciler tahmin ederek bu konularda bir takım projeksiyonlar geliştirerek kaldırabilirler” diye konuştu.
Konferansta değişimin hız ve enerjisiyle, değişim dinamizmi konusunda görüşlerini dile getiren Dr. Subaşı sözlerinin devamında şöyle dedi: “Bir yanda değişime karşı bir direnç var. Bir yandan da değişsin, her şey olsun bir sabitemiz, duyarlılığımız olmasın diye iki tarz yaklaşım var. Değişimi alkışlayarak karşılayanlar nereye doğru gittiklerini çok fazla bilmiyorlar. Değişime karşı direnenlerde de ne olursa olsun koruyalım her türden yeni olanağa karşı bir tarz direnç gösteriyorlar. Bu iki hastalıklı tavrın ortasında toplumsal değişmeyi nasıl karşılamamız gerektiği ve muhtemelen dinin de bize bu bağlamda neler önerdiği konusundaki belirsizliğin ortadan kalkması lazım. Sonuçta davranışlarını, tercihlerini din üzerinden yapan insanlar da bu değişim olayını da onunla temellendirmek zorundalar. Din bu değişimi nasıl karşılıyor? Değişimin ölçütleri değişimi karşılarken değerlendireceğimiz bir takım kıstaslar var mı? Böyle bir bağlantısı da var.”
Dr. Subaşı konuşmasının devamında; sosyal bilimsel çerçevede Türkiye bağlamını takip ederek buradaki din, dini cemaatler, topluluklar, söylemler yer yer dogmatiklik kazanan bir takım inanç alanları yer yer savrukluk, boşluk, uçuşkanlık gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.