• 0 (342) 369 60 65 Dahili: 3200

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Kahire Yazma Eserler Enstitüsü ve Sınır Tanımayan Kardeşlik Derneği iş birliği ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılabildiği yazma eserlerin ilmî tahkik ve neşrine yönelik Temel Seviye Yazma Eser Tahkik Kursu 02-06 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Gaziantep’te  bir ilk olarak düzenlenen Tahkik Kursu, lisansüstü öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Toplamda başvuruda bulunan 120 araştırmacıdan 55 kişi kursa kabul edilebildi.

 

Teorik ve pratik olmak üzere iki safha halinde toplam 42 saatlik eğitim programının pratik safhasında katılımcılar, alanında uzman eğiticiler nezaretinde uygulamalı tahkik çalışması yaparak teorik safhada işlenen konuları uygulama imkânı buldu.

 

Tahkik Kursu eğitimleri Kahire Yazma Eserler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faysal Hafyân ile Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mahmud el-Mısrî ve Yrd. Doç. Dr. Hamza el-Bekrî tarafından verildi.

 

6 Ocak 2018 Cumartesi günü Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehmus Demir ve Tahkik Kursu eğiticilerinin iştirakiyle gerçekleştirilen kapanış programının ardından katılımcılarına sertifikaları takdim edildi.

 

Kapanış programında yaptığı konuşmada Prof. Dr. Şehmus Demir, yazma eserlerin yüzyıllardan beri tarihin bize bıraktığı en önemli miras olduğunu vurgulayarak Türkiye’de milyonlarla ifade edilen sayıda yazma eserin bulunduğunu ve bu yönüyle Türkiye kütüphanelerinin dünyada en çok sayıda yazma esere ev sahipliği yaptığını belirtti. Bu eserlerin gün yüzüne çıkarılıp ilim ve akademi dünyasına kazandırılması açısından bu tür eğitim programlarına azami önem gösterdiklerini ve bu tahkik kurslarını ilerleyen tarihlerde düzenli bir şekilde İlahiyat Fakültesi ve diğer paydaşları tarafından icra etmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Kapanış programı, eğitmenlere ve kursun organizesinde emeği geçen kurumların temsilcilerine plaket takdimi ile sona erdi. Program, yerli ve yabancı çok sayıda basın kuruluşu tarafından ilgiyle izlendi.